Monday, February 3, 2014

Head uut aastat! /新年快樂!

Esmalt loodan, et kõigi jaoks on alanud aasta 2014 kenasti ja rahulikult ning Hobuse-aasta toomas eredamaid hetki kui läinud Mao-aasta.
31.12.2013 võtsime meie siin vaikselt vastu uut aastat. Vahva oli muidugi oma kaasmaalastest kuus tundi varem head uut hõisata ja no siis magama minna. Siin tehti ikkagi tulevärki ka - kõige suurem kirss aastavahetuse tulevärgitordil on siin igal aastal Taipei 101:


Peaaegu kuu hiljem saime jälle uue aasta saabumist tähistada - seekord Hiina uusaasta (the Chinese Lunar New Year). Hiina kalendri kohaselt algab uus aasta teise kuuloomisega pärast talvist pööripäeva ning langeb meie kalendri järgi enamasti jaanuari lõppu, veebruari algusesse. Seekord algas Hiina uusaasta, Hobuse-aasta (馬 午), 31.jaanuaril.

Hiina uusaasta on siinne kõige suurem püha ning selleks valmistutakse üsna hoolikalt. Teadagi toimub sel ajal aasiamaades ka kõige suurem inimeste ränne, sest uue aasta vastuvõtmine siin tähendab eelkõige pere seltsis olemist. Tehakse palju-palju süüa, mängitakse erinevaid lauamänge ning vaadatakse televiisorit (üsna sarnane meie omaga :) ). Keskkööl lennutatakse ilutulestikku taeva suunas ning soovitakse üksteisele head rahaõnne (恭喜發財) ning kõike muud head. Eelkõige siiski rahaõnne, sest hiinlastele meeldib rahast rääkida. Lapsed on elevil, sest enamasti saavad nad sel õhtul nn Punase Ümbriku, milles on samuti raha. See on siin tavaliseks kombeks ning sel aastal sai Tuuli samuti oma ümbriku.

Toiduga austatakse esivanemaid, andes neile sel moel teada uue aasta tulekust. Kõikjal valitseb punane värvus - ustele kleebitakse punaseid silte kirjaga 春 või 福 jne, samuti soovidega. Pannakse majade ette ja sisse lilli, kuna Hiina uusaasta on lähedal kevadisele õidepuhkemise perioodile. Loomulikult on neil tohutul hulgal erinevaid kombeid selleks oluliseks momendiks saates ära vana ning tervitades uut. Arvestades, et Hiina uusaasta festival iseenesest on 15-päeva pikkune ning kestab kuni Laternate Festivalini (元宵 või 上元festival). Kuid sellest hiljem :)









No comments:

Post a Comment